hits

Hjemmelaget beef jerky!

Jeg har lenge hatt lyst til å prøve å lage beef jerky selv, jeg synes det er kjempegodt, men når man kjøper det i butikken koster det rundt 1.000,- pr kilo, noe jeg synes er i dyreste laget..

Under en Harrytur for en liten stund siden kjøpte jeg derfor med et passende kjøttstykke, og ingredienser til marinaden.

Jeg gikk for bankekjøtt, ingen vits i å bruke det dyreste kjøttet til dette, i hvert fall ikke første gangen.

Skar kjøttet i skiver på ca 4-6 mm, jeg trodde egentlig at dette ble for tykke skiver, men det viste seg å være passe tykkelse.

Neste gang kommer jeg til å legge kjøttet i fryseren 1-2 timer før jeg skjærer det opp, det var vanskelig å få til fine skiver!

For å unngå at skjærefjølen sklir rundt på benken er det lurt å legge en fuktig klut eller fuktig tørkepapir under, da ligger den stødig og fint!

Så var det tid for å lage marinade, googlet litt og fant mange rare varianter, det de fleste hadde til felles var soyasaus, worchestersaus og løkpulver. I tillegg hadde jeg i litt krydder og en skje med sirup.

Sirup var en tabbe, det tok lang tid å få den til å løse seg opp i marinaden.
Neste gang får jeg heller gå for lønnesirup som er tynnere, eller lage en sukkerlake.
Ser mange bruker honning, men det er jeg ikke så glad i.

Så la jeg kjøttskivene i marinaden, en etter en, for å være sikker på at alle skivene ble dekket, før jeg hadde plast over og satte bollen i kjøleskapet over natten.

Dagen etter jobbet jeg lenge, så kjøttet fikk ca et døgn i marinaden.

Jeg har kjøpt en maskin på Jula, som kan brukes til å tørke sopp, grønnsaker, kjøtt osv.
Det er en billig maskin til ca 400,-, den har bare en temperatur, ca 70 grader.
Det hadde nok vært lurt å kunne justere temperaturen litt etter hva man skal tørke.

I bunnen av maskinen er det en vifte som blåser varmluft oppover.

Så er det bare å legge kjøttskivene på ristene, viktig å passe på at det er plass mellom skivene slik at luften kan passere til lagene over.

Jeg brukte ca en kg kjøtt, og noe særlig mer hadde det ikke blitt plass til i maskinen.

Så er det bare å sette på lokket, plugge i kontakten, slå på maskinen og vente...

Jeg flyttet litt rundt på ristene under tørkingen, slik at den nederste ble satt øverst etter en stund, for å få likest mulig tørkeforhold til alt kjøttet.

Neste morgen, etter ca 8 timer tørking var kjøttet ferdig og klart til prøvesmaking!

Jeg fant ut at jeg hadde bommet med marinaden, det var alt for mye worchestersaus etter min smak (hadde ca 50/50 worchestersaus og soyasaus), men konseptet fungerte absolutt.

Jeg vakumerte den ferdige jerkyen i to poser, av i underkant av en kilo kjøtt ble det ca 450 gram beef jerky.

Jeg kommer absolutt til å prøve dette flere ganger, men da med en annen marinade, og går muligens opp et hakk på kvaliteten på kjøttet også.

2 kommentarer

Irene

13.01.2018 kl.06:45

Hei har du prøvd med brunst sukker i stedet😁

Jan

26.03.2018 kl.21:17

Hei! Kjempe fin beskrivelse. Forsøkte meg på min første beef jerky i dag. Brukte ca 800 GR. Kjøtt som jeg reduserte til ca 400 gram på 4 timer. Brukte varmluft ovn 50 grader. Jukset litt med marinade. Fant en pose Smokey Honey Marinade fra Santa Maria. Kan vel anbefales .

Skriv en ny kommentar